CASE STUDIES

 

BRIDGET O’CONNOR AND MATT REDDISH – ABOUT DESIGN

 

Bridget and Matt undertook a major renovation to their Karori home. This involved removing walls and moving the kitchen from the back of the house to main living area to improve flow and create a living space that worked for their young family. Opening up the living space meant the kitchen was one of the first rooms you’d see as you entered the home. Their original brief was ‘to make the kitchen disappear’. So that’s what the Kitchen Elements team did. Creating large, minimal sliding doors the kitchen could be hidden from view when closed so it appeared you weren’t walking into the kitchen at all.

Yet when the doors slid back the kitchen comes alive and is at the heart of the living space. The ease of access to open shelving makes the kitchen quick and efficient to use. The clever design of thick shelving to hide internal beams is an example of our interior design expertise. Also integrated into the space was a discreet office space with storage for printers and files and storage in the entrance area for school bags and coats.

This design was perfect for a family of three busy children allowing the space to seamlessly transition from practical family home to elegant entertaining space. The result is stunning, functional and adds value to both Bridget and Matt’s home and lifestyle. 

 

Karina and David Kielland – family warmth and conversation

This design had to meet the needs of a busy family who loved entertaining and incorporate the functionality of a practical laundry area. To do this we created a laundry space with ample storage that could be easily accessed or hidden behind the bifold doors yet looked as though it was part of the kitchen.

The use of clean lines in this open plan kitchen were important to integrated the appliances and ensure it would be timeless. The open plan island incorporates a cleverly designed stepped up unit to hide the sink and work area while providing valuable storage for utilities, office supplies and wine glasses close to the dining area. The L-shaped seating leading out to new external doors was designed to promote conversation and keep the children safely out of the kitchen work space.

Karen Kerr - Major renovation.

Kitchen Elements designed, organised and project managed this entire renovation altering hallway, adding new doors, removing walls and altering the laundry to create a beautiful villa in Lower Hutt. Initially the clients we struggling to find a draughtsperson that could design the perfect layout, so Kitchen Elements draughting team stepped up.

The classic warm design is an illustration of how Kitchen Elements listen to their clients and design to suit the style of the home and reflect the owners needs. The mix of a modern layout with the detailed features of framed doors and cornice above the cabinetry. The special freestanding furniture unit for crockery and ornaments creates a space that works and looks beautiful.